Google+

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

7-Segment Displays & LED Matrix

Σε πολλά Arduino project, απαιτείται η εμφάνιση ενημερωτικών μηνυμάτων προς το χρήστη και για το λόγο αυτό, σε παλαιότερα post έχουμε αναφερθεί στο πως μπορούμε να συνδέσουμε οθόνες TFT και LCD (character & graphics) ώστε να διευρύνουμε τους τρόπους διάδρασης.

Εναλλακτικά, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και οθόνες με LED και πιο συγκεκριμένα 7-segment displays ή LED Matrix:











Κυκλοφορούν πληθώρα από module για όλα τα γούστα, που ενσωματώνουν από 1x7-segment display, μέχρι και 64x16 ή ακόμη μεγαλύτερα! Τα περισσότερα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό, το ολοκληρωμένο οδήγησης MAX72xx. Το συγκεκριμένο IC υποστηρίζει, εγγενώς, μέχρι 16x16 συστοιχία, αλλά μπορεί να συνδεθεί αλυσιδωτά (daisy chain) και με άλλα ίδια, ώστε να οδηγηθούν περισσότερα led. Η σύνδεσή του με έναν μικροελεγκτή επιτυγχάνεται μέσω SPI.

Παρακάτω, μια τυπική σχηματική διάταξη για τη διασύνδεση με Arduino:



Η απαραίτητη βιβλιοθήκη LedControl.h είναι διαθέσιμη στο Github και στο ebay μπορείτε να βρείτε αντίστοιχα φθηνά led module w/ Maxim72xx driver. Η υλοποίηση είναι σχετικά εύκολη, αφού το μόνο που θα χρειαστείτε, είναι να συνδέσετε τα Arduino pin, υπεύθυνα για το SPI (MOSI,MISO,CLK,SS), με το module και αντίστοιχα να τα ορίσετε στον κώδικά σας.

Παρακάτω, μερικά screenshot και video από τη λειτουργία:







Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες και στο Arduino Playground.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου